autoverzekering autoverzekering

Welke auto is het goedkoopst?

Wanneer je een auto aanschaft en deze op jouw naam zet, moet je hem vanaf het moment dat je de auto hebt overgeschreven ook een verzekering afsluiten. Verplicht is de WA-verzekering. Afhankelijk van de waarde van de auto en jouw persoonlijke voorkeuren kun je ook een WA+beperkt casco of allrisk verzekering afsluiten.

Naast verzekering ben je ook verplicht wegenbelasting te betalen voor jouw bolide. Dit betaal je meestal per kwartaal en de hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht en uitstoot van jouw auto. Benzine auto’s zijn altijd het goedkoopst in vergelijking met diesel of LPG. Daarnaast is de provincie waar je woont ook van belang bij de hoogte van je wegenbelasting. In Groningen is de wegenbelasting bijvoorbeeld goedkoper dan in Noord-Holland.

Voordat je een nieuwe wagen aanschaft is het handig om te weten hoeveel je voor verzekering en wegenbelasting moet betalen. Dit maakt inzichtelijk wat de kosten zijn om een auto alleen voor de deur te hebben staan. Daarnaast komen er natuurlijk ook kosten bij voor brandstof en onderhoud. Dit verschilt ook per auto.

Welke auto’s zijn het goedkoopst in de wegenbelasting?

Het gewicht van de auto is voor het grootste deel bepalend voor de hoogte van de wegenbelasting. Hieronder staan de lichtste en dus goedkoopste auto’s als het gaat om wegenbelasting.

  1. Renault twizy 474 kg
  2. Suzuki Celerio 790 kg
  3. Citroen C1, Peugeot 108, Toyota aygo 815 kg
  4. Kia picanto 825 kg
  5. Volkswagen up, Skoda citigo, Seat mii 834 kg

Naast het gewicht van jouw auto kan het merk en de kleur van de auto ook bepalend zijn voor de prijs om hem voor de deur te hebben staan. Dit ligt niet aan de wegenbelasting maar aan de verzekering. Aan de hand van een onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat bij sommige verzekeraars mensen met een zwarte auto meer premie betalen dan automobilisten met een andere kleur auto.

Uit onderzoek blijkt dat een zwarte auto 9% duurder kan zijn dan een gele, groene of blauwe auto. Voor de goedkoopste allrisk verzekering kun je het beste een auto met blauwe lak aanschaffen. In praktijk kan dit meer dan €100 per jaar schelen. De reden hiervoor heeft te maken met de statistieken van schades in combinatie met de kleur van het voertuig. Zo zijn zwarte auto’s op sombere winterdagen minder goed zichtbaar.

Hierdoor is de kans op een ongeluk groter. Qua merk kun je het best Aziatische kiezen. Auto’s uit het oosten zijn het goedkoopst in verzekering, en het meest betrouwbaar blijkt uit een eerder onderzoek van de consumentenbond. Audi, Mercedes, BMW en Porsche zijn de duurste auto’s om te verzekeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *